Snadná příprava výživných jídel. Společnost Philips AVENT sestavila tento receptář ve spolupráci s Judy More, která je registrovanou dietetičkou a specialistkou na dětskou výživu.
Začněte smícháním obilnin, například dětské rýže nebo ovesných vloček, jáhel nebo dobře rozmačkané uvařené rýže, s mlékem, které dítěti obvykle podáváte. Můžete také připravit hladké pyré z vařené zeleniny nebo ovoce a jednou denně nabídnout několik lžiček. Časem můžete nabídnout pevnou stravu před mléčným pokrmem a poté množství podávané pevné stravy zvyšovat.
• 2 mrkve (asi 180 g)
• 1 malý sladký brambor (asi 250 g)
*Pokud nemáte pařák, nalijte 100 ml vody do pánve a přiveďte k
varu. Vložte do ní zeleninu
a zakryjte těsně přiléhající poklicí. Povařte asi 15 minut, dokud
zelenina nezměkne. Kontrolujte, zda se voda z pánve nevyvařila, a v
případě potřeby ji doplňte.
Okolo 6 měsíců věku dokáže většina dětí žvýkat měkké kousky stravy, a to i v případě, že ještě nemají zuby. Nabídněte měkké „prstové potraviny“, abyste podpořili procvičování žvýkání. Díky tomu se dítě připraví na krájené a mleté potraviny v další fázi. Řiďte se podle potřeb dítěte a nikdy je nenechávejte při jídle bez dozoru.
• 1 cuketa (asi 100 g)
• ½ malé sladkého bramboru (asi 200 g)
• 100 g lososa nebo filé z bílé ryby (pečlivě
odstraňte všechny kosti a kůži)
• ½ lžíce čerstvých bylinek (volitelné)
*Pokud nemáte pařák, nalijte 100 ml vody do pánve a přiveďte k
varu. Vložte do ní nakrájenou
zeleninu a rybu a zakryjte těsně přiléhající poklicí. Povařte asi
15 minut, dokud není ryba zcela uvařená a zelenina měkká.
Kontrolujte, zda se voda z pánve nevyvařila, a v případě
potřeby
ji doplňte.
Přibližně od devíti měsíců věku mohou děti začít jíst krájené a mleté potraviny. Je prospěšné, když děti jedí společně s rodinou. Podpoříte jejich aktivní účast na krmení. Snažte se udělat z doby vyhrazené pro jídlo co nejzajímavější záležitost! Pravděpodobně jim budete muset pomoci, pokud se nebudou schopny samy nakrmit dostatečně rychle.
• ½ malého pórku (asi 50 g)
• ½ cukety (asi 100 g)
• ½ červené papriky (asi 100 g)
• 3 středně velká rajčata (asi 350 g)
• 1 lžička nasekané petrželové nati nebo ½ lžička
směsi čerstvých bylinek (volitelné)
• 1 lžíce rajčatového protlaku
• 30 g čerstvé, dobře uvařené rýže
*Pokud nemáte pařák, nalijte 100 ml vody do pánve a přiveďte k varu. Vložte do ní zeleninu a zakryjte těsně přiléhající poklicí. Povařte asi 15 minut, dokud zelenina nezměkne. Kontrolujte, zda se voda z pánve nevyvařila, a v případě potřeby ji doplňte.